onsdag 11. februar 2015


Dagsplan nyere historie 10.2   
Avkolonisering (20 min dokumentar BBC: Folkets århundre)
1.     Hva er en koloni? Kolonisering?
Område som tilhører en stat, men som ligger utenfor dens grenser, f.eks. India var tidligere britisk koloni.
Kolonisering er når grupper av mennesker flytter ut på eget initiativ eller en gruppes initiativ for å drive jordbruk eller handel.
2.     Hvilke land hadde kolonier etter 2. verdenskrig?
·         Frankrike
·         Storbritannia
·         Belgia
·         Portugal  
3.     Hva menes med avkolonisering?
En prosess etter 1945 der kolonier i Afrika og Asia er blitt selvstendige land. Forhold både internasjonalt, i de enkelte kolonimaktene og i de enkelte koloniene bidro til politisk frigjøring for svært mange kolonier.
4.     Hva var årsakene til avkoloniseringen og hvordan foregikk det?
De viktigste grunnene til avkolonisering var at de europeiske stormaktene sto svekket tilbake etter andre verdenskrig. I tillegg hadde krigens og nazismens råskap knust mange europeeres forestilling om å være et “opphøyd” folkeslag med rett til å herske over alle andre. I Atlanterhavserklæringen i 1941 het det dessuten at krigen ble ført for å framme demokratiet i verden og for at alle land skulle ha rett til nasjonalt selvstyre. En annen faktor var at Sovjetunionen og USA begge oppmuntret til avkolonisering. Folkets kamp for frihet hadde også stor betydning for avkoloniseringen.
5.     Hvilke virkninger har koloniseringen hatt for landene som ble selvstendige?
Borgerkrigen mellom India og Pakistan, konfliktene i Midtøsten og andre kriger i Afrika.
6.     Fortell om ett av områdene som ble avkolonisert: Hvilket land hadde det som sin koloni? Hvor lenge? Hvordan foregikk avkoloniseringen? Hvordan går det med landet i dag? Se utviklingen til landet på  www.gapminder.org og beskriv utviklingen når det gjelder folketall, inntekt per innbygger og forventet levealder.   
India var en tidlig koloni av Storbritannia fra 1858–1947. Det politiske liv etter andre verdenskrig ble dominert av splittelsen mellom hinduer og muslimer, og spørsmålet om uavhengighet. Muslimene utgjorde rundt 25 % av befolkningen, og disse var redde for å bli satt til side av hinduene i et selvstendig, samlet India. Sikhene i Punjab fryktet imidlertid et islamsk herredømme der, og fyrstene så med uro på et uavhengig, demokratisk India. Den britiske visekongen lord Archibald Wavell forsøkte forgjeves å megle mellom hinduene og muslimene. I februar 1947 ble Lord Mountbatten utnevnt til visekonge, og skulle sørge for britisk tilbaketrekning innen sommeren året etter. For å unngå borgerkrig fikk han både det britiske parlament og begge partene i India med på en umiddelbar opprettelse av to dominions: Den indiske union, med hinduisk majoritet, og Dominionen Pakistan, med majoritet av muslimer.
I dag er India nummer to på verdens største befolkning på 1 173 108 018 med 5198 dollar per innbygger. Forventet levealder er 66 år.

1 kommentar:

  1. Jeg vil anbefale Le_ meridian-finansieringstjenester til enhver som har behov for økonomisk hjelp, og de vil holde deg oppdatert på høye kataloger for ytterligere behov. Nok en gang vil jeg rose deg selv og dine ansatte for ekstraordinær service og kundeservice, da dette er en stor ressurs for ditt selskap og en hyggelig opplevelse for kunder som meg selv. Ønsker deg lykke til for fremtiden.Le meridianfinansieringstjeneste er den beste måten å få et enkelt lån, her er det e-post..lfdsloans@lemeridianfds.com Eller snakk med Mr Benjamin On WhatsApp Via_ + 1-989-394-3740 Takk Du for at du hjelper meg med lån igjen i mitt hjerte, jeg er evig takknemlig.

    SvarSlett