mandag 16. mars 2015

Opplysningstiden i Danmark-Norge  
 
sammendrag om dine inntrykk av Danmark-Norge mot slutten av 1700-tallet (politisk, sosialt, kulturelt, økonomisk).

Tiden mellom slutten av 1600-tallet og år 1800 blir kalt opplysningstiden i Europa og Nord-Amerika. Opplysningsfolk var opptatt av frihet, fornuft og framskritt. Opplysningstidens tenkere mente at mennesket ved hjelp av kunnskap ville skape en bedre verden. De møtte motstand fra kirken og eneveldige herskere, fordi mange av dem var kritiske til kirkens makt og eneveldet som styreform. De mest kjente opplysningsfilosofene var John Locke, Montesquieu, Voltaire, Rousseau.

Filmen “En Kongelig Affære (2012)” handler om det fascinerende trekantforholdet mellom Christian VII, Johann Friedrich Struensee og Caroline Mathilda på begynnelsen av 1770-årene. Christian VII, er den sinnssyke kongen av Danmark, som blir gift med den unge engelskfødte dronningen av Danmark, Caroline Mathilda. De får ett barn, og lever hver for seg i slottet. Kongen av Danmark reiser for en lang periode fra dronning. Når han kommer tilbake blir han mer deprimert. På grunn av kongens mentalt ustabilt, får han en tysk livlege Johann Friedrich Struensee, som innleder en lidenskapelig affære med den unge dronningen av Danmark-Norge. Han bruker samtidig båndet til kongen til å foreta moderne lover etter opplysningstidens prinsipper. Han er en opplysningsmann. Det vil si at han er kritisk til enevelde som styresett og opptatt av menneskerettigheter og tro på vitenskapen.

Det er store forskjeller mellom fattige og rike. Folket er delt inn i sosiale klasser, som man er født inn i, livet ut. Kongen har all makt (enevelde). Filmen skildrer tiden rett før den franske revolusjonen i 1789, som skapte en stor samfunnsomveltning i Europa, som førte til et nytt menneskesyn og veien mot demokratisk styresett. Vi kan legge merke til det som kjennetegner opplysningstiden i ulike scener i filmen.
kilde:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar