onsdag 4. februar 2015


Den kalde krigen


Hva var Trumandoktrinen og Marshallplanen?
Trumandoktrinen er en erklæring som presidenten i USA, Truman ga i 1947. Erklæringen gikk ut på å forsvare de frie landene som ble truet av kommunismen. På grunn av da det var borgerkrig i Hellas (fra 1946-1949) deltok kommunistene i frigjøringen av landet, men etter at krigen var ferdig prøvde de å ta makten i landet.

Marshallplanen var en plan lansert av George Marshall i juni 1947. Planen gikk ut på at USA skulle gi store pengesummer til den europeiske økonomien for å støtte gjenreisningen etter krigen og avhjelpe nød.
Hvilken betydning fikk Cubakrisen?
Cubakrisen gjorde at supermaktene for alvor forsto risikoen ved å bruke kjernefysiske våpen. Dette førte til at det ble gjennomført enkelte tiltak for å fremme avspenningen.
Hva menes med terrorbalanse?
Terrorbalanse er maktbalanse som består i at partene avskrekkes fra angrep på grunn av motpartens gjengjeldelseskraft.
Hva var bakgrunnen for Vietnamkrigen?
Bakgrunnen for Vietnamkrigen var at Vietnam i 1954 ble delt på midten. Den nordlige delen ble styrt av det vietnamesiske kommunistpartiet, mens USA støttet et korrupt diktatur i sør. I den sørlige delen sto forskjellige politiske retninger mot hverandre, og en opprørsbevegelse blant fattige bønder ble støttet av Nord-Vietnam. Ettersom USA støttet regjeringen, ble det krig mellom USA og Nord-Vietnam, som altså støttet opprørerne.
Hvilken rolle spilte Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov for avviklingen av Den kalde krigen?

           

Hva var de indre og ytre årsakene til Sovjetunionens oppløsning?

 

Hva slags syn har historikerne på Den kalde krigen? (se s. 326-327)

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar