mandag 6. oktober 2014

Fortjente Tyskland skylden for 1. verdenskrig?



Første verdenskrig varte fra 1914 til 1918 (4år). Begynnelse av krigen trodde man at det var en rask krig, som kunne ordne opp i stridene. Men allianser gjorde at mange land ble dratt med i krigen. På den ene siden var Tyskland, Østerrike-Ungarn og Bulgaria og på den andre siden var det Serbia, Russland, Frankrike og Storbritania. Det var mye som pågikk på en gang i første verdenskrig. Det er vanskelig å finne en enkelt årsak til krigen, men vi kan peke på mange små faktorer som til sammen førte til krig. Noen av årsaken som sto bak var allianse, økonomi og skuddene i Sarajevo.



Den 28. Juni 1914 ble Franz Ferdinand, kroneprinsen i Østerrike-Ungarn skutt i Sarajevo. Morderen var medlem av "Den Store Hånd", som er en gruppe som arbeidet for å få den serbiske delen av Bosnia inn i staten Serbia. Morderen het Gavrilo Princip (1894–1918) var fra Bosnia som ble hentet av Den sorte hånd. Østerrike-Ungarn gav Serbia skylden.28. Juli erklærte Østerrike-Ungarn krig mot Serbia.
Da Østerrike-Ungarn gikk krig mot Serbia ble alle de Europeiske stormaktene dratt inn i konflikten. Russland ønsket å beskytte slaviske folk, som gikk inn på Serbisk side. Men Tyskland var mot Russland for å gjøre dette, for det kunne true jernbanen deres. Frankrike ønsket hevn for den tapte krigen i 1871 mot Tyskland, og England likte ikke at Tyskland er et mektig land.
Tyskland og Østerrike-Ungarn tapte krigen. Jeg synes at det var ikke rettferdig at Tyskland fikk all skylden for krigen. Fordi Tyskland var mot Russland av å gå i krig, men etter at Russland var bestemt for å hjelpe Serbia ble Tyskland alliert med Østerrike-Ungarn. England og Frankrike var mot Tyskland, og det var på grunn av sine egen vilje og hevn. I følge "Kilde 5: Den tyske rikskansleren til Østerrike-Ungarn keiser" føler jeg at det var en del Tyskland sin feil også. De burdde ikke ha nevnt om krigen. Derfor så burdde egentlig Tyskland ikke få all skylden for starten av krigen. Det var alle som ønsket, og samtidig fikk alle spilt like store roller i krigen. Jeg mener at det var østerrike-Ungarn, Serbia og ikke minst men også Russland som startet krigen, fordi Østerrike-Ungarn burdde egentlig gå i dybden for å finne ut hvem som drepte Ferdinand, og Serbia burde hjulpet til. Hvis Russland ønsket å spille rolle i denne saken kunne den hjulpet Russland med å finne en løsning. Siden Russland var alliert med Serbia, og Tyskland var sikkert klar over Frankrike og England ønsket Tyskland også å være allierte med noen for å beskytte seg selv og støttet Østerrike-Ungarn, som de gjorde.
kilder:
PowerPoint laget av lærer: 1. verdenskrig
Kilde 5: Den tyske rikskansleren til Østerrike-Ungarn keiser
Kilde 1: Kommisjonenes Konklusjon


1 kommentar:

  1. Det er bra at du får frem at det ikke bare var Tyskland sin skyld. Det hadde vært fint om du trakk inn flere kilder og brukte de som argumenter i drøftingen din mot at Tyskland fortjente skylden.
    Pass på at du bruker mer plass på drøfting og mindre på å redegjøre for hva som har skjedd.

    SvarSlett