onsdag 15. oktober 2014

LEKSE 15.10.2014

      1.            Les "Revolusjonens røst" av Rudolf Nilsen.
                        1.1.            Hva slags kilde er dette?
Det er en primærkilde, fordi Nilsen levde på den tiden og skrev om det han så.
                        1.2.            Hva sier kilden om hvilket syn Rudolf Nilsen hadde på Den russiske revolusjonen?
Han støttet revolusjonen i Russland. Han mente det var behov for klassekamp. Målet for kommunismen var et klasseløst samfunn.
                        1.3.            Hvem var Rudolf Nilsen?
Rudolf Nilsen var kommunist og var medlem i Norges Kommunistiske Parti.
                        1.4.            Hvordan var den politiske og økonomiske situasjonen i Norge på 1920-tallet og 1930-tallet? Bruk læreboka s. 270-275
På 1920-tallet var Norge i en økonomisk krise. I 1919 ble større frykt for kommunismen samtidig som venstresiden i politikken ble sterkere. Arbeiderpartiet ble sosialdemokratisk parti. Etter 1933 begynte økonomien å bedre seg.
      2.            Den britiske historikeren E. H. Carr uttalte følgende om Den russiske revolusjonen:
”Den russiske revolusjonen i 1917 var et vendepunkt i historien (...) Noen vil hilse den som en milepæl i menneskehetens frigjøring fra fortidens undertrykkelse, og andre vil betegne den som en forbrytelse og katastrofe.”
                        2.1.            Hva menes med at Den russiske revolusjonen var et vendepunkt i historien?
Den russiske revolusjon var et vendepunkt i historien, fordi den inspirerte mange andre land til å gå i samme retning.
                        2.2.            Hvorfor mener Carr at den både var en “milepæl i menneskehetens frigjøring fra fortidens undertrykkelse, samtidig som den var en forbrytelse og katastrofe”? Finn eksempler som kan underbygge de to argumentene.
Den russiske revolusjonen førte til en spredning av forskjellige idealer som mange hadde ønsket seg, mens den samtidig førte til grufulle totalitære stater verden over som utføre mange grusomheter mot sine befolkninger.
                        2.3.            Hvem var E. H. Carr? Hva slags politisk syn hadde han? Kan hans politiske syn ha påvirket hans oppfatning av Den russiske revolusjonen?
Han var en britisk historiker, og var i stor grad venstreorientert selv om han skiftet politisk syn gjennom livet. Under andre verdenskrig gikk hans politiske meninger stadig mer mot venstre. Politiske synet hans har blitt påvirket på hvordan han ser den russiske revolusjonen, det er jo umulig for et menneske å være totalt rolig.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar