onsdag 22. oktober 2014

LEKSE 22.10.2014

1) Hva var hovedtrekkene ved den fascistiske ideologien? Hvordan skilte den italienske fascismen og den tyske nazismen seg fra hverandre?
Hovedtrekkene ved den fascistiske ideologien var nasjonalisme, førerdyrking, antidemokrati, antikommunisme, rasisme, imperialisme og voldsbruk.
Italienske fascismen var veldig imperialistiske, og ønsket å få kolonier i Asia. Den tyske fascismen var rasistiske.
2) På hvilken måte kom Mussolini til makten i Italia?
Mussolini kom til makten i Italia ved at 25 000 bevæpnede fascister samlet seg i utkanten av Roma og dro innover mot sentrum. Kongen kunne ikke stole på sine egne tropper fordi mange sympatiserte med fascistene. Derfor fant han det best å be Mussolini danne regjering.
3) Hvordan var den politiske og økonomiske situasjonen i Tyskland under første halvdel av 1920-tallet?
Tyskland måtte ta på seg skylden for første verdenskrig. De måtte betale krigserstatninger til de andre landene, og måtte avgi 13% av sitt landeområde og 10% av sin befolkning. Tyskland fikk ikke lov til å ha flyvåpen og ubåter. I 1918 keiser Wilhelm 2. kapitulerte, og Tyskland ble en republikk.
4) Hvorfor oppnådde nazipartiet (NSDAP) så stor oppslutning ved valgene i begynnelsen av 1930-årene? Hvilke samfunnsgrupper støttet nazistene og hva kan være årsakene til det?
Årsakene til at nazipartiet oppnådde så stor oppslutning ved valgene i begynnelsen av 1930-årene var den økonomiske krisen og den enorme arbeidsløsheten. NSDAP fikk støtte fra alle lag av samfunnet, fra storfinans til bønder, til arbeiderklassen, men kjernevelgerne var den tyske middelklassen.
5) Hva kjennetegnet naziregimet i 1930-årene?
Naziregimet i 1930-årene ble kjennetegnet av at andre partier enn nazipartiet ble forbudt, forfølgelse av kommunister og sosialister, ensretting av pressen, jødeforfølgelse, og avskaffelse av arbeidsledighet.
6) Hva var SA, SS og Gestapo?
Sturmabteilung (SA) brukt til å terrorisere motstandere. SS var en rasistisk eliteorganisasjon som ble slått sammen med politiet og sikkerhetspolitiet. Gestapo var sikkerhetspolitiet i nazityskland.
7) Hva slags menneskesyn hadde nazistene?
Nazistene trodde på ariske rasen skulle være eliterasen og alle som ikke tilhørte eliterasen ble sett ned på, dette gjeldte jøder, sigøynere, fargede og andre minoriteter.  
8) Les s. 246-247 i læreboka. Hva vil det si at nazismen og kommunismen var totalitære ideologier?Hva er likhetene og forskjellene på de to ideologiene og på utviklingen i Tyskland og Sovjetunionen?
Totalitære bevegelser, er bevegelser som vil ha total kontroll over samfunnet og gjennomsyrer det med ideologien sin. Ideologien til de totalitære bevegelsene skulle styre alle sider av menneskenes liv, om det så var økonomi, kultur, familie eller politikk.
kilder: 
PowerPoint presentasjon av lærer
  • Film
  • Tidslinje 2
Amina og Madeeha

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar