onsdag 11. februar 2015


Dagsplan nyere historie 10.2   
Avkolonisering (20 min dokumentar BBC: Folkets århundre)
1.     Hva er en koloni? Kolonisering?
Område som tilhører en stat, men som ligger utenfor dens grenser, f.eks. India var tidligere britisk koloni.
Kolonisering er når grupper av mennesker flytter ut på eget initiativ eller en gruppes initiativ for å drive jordbruk eller handel.
2.     Hvilke land hadde kolonier etter 2. verdenskrig?
·         Frankrike
·         Storbritannia
·         Belgia
·         Portugal  
3.     Hva menes med avkolonisering?
En prosess etter 1945 der kolonier i Afrika og Asia er blitt selvstendige land. Forhold både internasjonalt, i de enkelte kolonimaktene og i de enkelte koloniene bidro til politisk frigjøring for svært mange kolonier.
4.     Hva var årsakene til avkoloniseringen og hvordan foregikk det?
De viktigste grunnene til avkolonisering var at de europeiske stormaktene sto svekket tilbake etter andre verdenskrig. I tillegg hadde krigens og nazismens råskap knust mange europeeres forestilling om å være et “opphøyd” folkeslag med rett til å herske over alle andre. I Atlanterhavserklæringen i 1941 het det dessuten at krigen ble ført for å framme demokratiet i verden og for at alle land skulle ha rett til nasjonalt selvstyre. En annen faktor var at Sovjetunionen og USA begge oppmuntret til avkolonisering. Folkets kamp for frihet hadde også stor betydning for avkoloniseringen.
5.     Hvilke virkninger har koloniseringen hatt for landene som ble selvstendige?
Borgerkrigen mellom India og Pakistan, konfliktene i Midtøsten og andre kriger i Afrika.
6.     Fortell om ett av områdene som ble avkolonisert: Hvilket land hadde det som sin koloni? Hvor lenge? Hvordan foregikk avkoloniseringen? Hvordan går det med landet i dag? Se utviklingen til landet på  www.gapminder.org og beskriv utviklingen når det gjelder folketall, inntekt per innbygger og forventet levealder.   
India var en tidlig koloni av Storbritannia fra 1858–1947. Det politiske liv etter andre verdenskrig ble dominert av splittelsen mellom hinduer og muslimer, og spørsmålet om uavhengighet. Muslimene utgjorde rundt 25 % av befolkningen, og disse var redde for å bli satt til side av hinduene i et selvstendig, samlet India. Sikhene i Punjab fryktet imidlertid et islamsk herredømme der, og fyrstene så med uro på et uavhengig, demokratisk India. Den britiske visekongen lord Archibald Wavell forsøkte forgjeves å megle mellom hinduene og muslimene. I februar 1947 ble Lord Mountbatten utnevnt til visekonge, og skulle sørge for britisk tilbaketrekning innen sommeren året etter. For å unngå borgerkrig fikk han både det britiske parlament og begge partene i India med på en umiddelbar opprettelse av to dominions: Den indiske union, med hinduisk majoritet, og Dominionen Pakistan, med majoritet av muslimer.
I dag er India nummer to på verdens største befolkning på 1 173 108 018 med 5198 dollar per innbygger. Forventet levealder er 66 år.

onsdag 4. februar 2015


Den kalde krigen


Hva var Trumandoktrinen og Marshallplanen?
Trumandoktrinen er en erklæring som presidenten i USA, Truman ga i 1947. Erklæringen gikk ut på å forsvare de frie landene som ble truet av kommunismen. På grunn av da det var borgerkrig i Hellas (fra 1946-1949) deltok kommunistene i frigjøringen av landet, men etter at krigen var ferdig prøvde de å ta makten i landet.

Marshallplanen var en plan lansert av George Marshall i juni 1947. Planen gikk ut på at USA skulle gi store pengesummer til den europeiske økonomien for å støtte gjenreisningen etter krigen og avhjelpe nød.
Hvilken betydning fikk Cubakrisen?
Cubakrisen gjorde at supermaktene for alvor forsto risikoen ved å bruke kjernefysiske våpen. Dette førte til at det ble gjennomført enkelte tiltak for å fremme avspenningen.
Hva menes med terrorbalanse?
Terrorbalanse er maktbalanse som består i at partene avskrekkes fra angrep på grunn av motpartens gjengjeldelseskraft.
Hva var bakgrunnen for Vietnamkrigen?
Bakgrunnen for Vietnamkrigen var at Vietnam i 1954 ble delt på midten. Den nordlige delen ble styrt av det vietnamesiske kommunistpartiet, mens USA støttet et korrupt diktatur i sør. I den sørlige delen sto forskjellige politiske retninger mot hverandre, og en opprørsbevegelse blant fattige bønder ble støttet av Nord-Vietnam. Ettersom USA støttet regjeringen, ble det krig mellom USA og Nord-Vietnam, som altså støttet opprørerne.
Hvilken rolle spilte Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov for avviklingen av Den kalde krigen?

           

Hva var de indre og ytre årsakene til Sovjetunionens oppløsning?

 

Hva slags syn har historikerne på Den kalde krigen? (se s. 326-327)

 

 

mandag 2. februar 2015

Familieoppgave- Innledning


En kald vinterdag i midten av desember, i 1987....

Cath Senker definerer innvandring slik: “Folkevandring eller migrasjon er at mennesker beveger seg fra et land til et annet, fra en verdensdel til en annen[...]. Alle som flytter på seg, er en migrant.”(Store spørsmål- Innvandring, Cath Senker, Libretto forlag, Oslo 2008).  Oppgaven min går nemlig ut på det: "innvandring". I denne oppgaven skal jeg skrive om “Hvorfor flyttet pappa til Norge? Hva dro han fra, og hva kom han til? På hvilke måter har flyttingen endret live hans?”
Slike spørsmål har jeg alltid lurt på og svarene skal jeg komme meg frem til gjennom denne teksten